De multa vreme vroiam sa scriu despre prietenie, dar n-am avut vorbe...Ca atunci cand simti, dar din diverse motive, nu poti sa spui cu voce tare pentru ca ti se pare ca ar suna prea banal, sau prea dur, sau prea ciudat. Si atunci vorbele raman acolo in suflet si fie putrezesc si te otravesc incet, fie germineaza si prind viata si gata, esti eliberat. Este posibil sa nu fie chiar momentul verbalizarii, dar si-au cerut dreptul la eliberare si n-am avut incotro.
vineri, 13 noiembrie 2009
Despre prietenie si prieteni
joi, 22 octombrie 2009
Cursuri de limbi straine online
Pana la un anumit nivel, cursurile sunt gratuite si poti oricand sa te corectezi si sa conversezi cu alti vorbitori (nativi sau nu) pentru a-ti imbunatati pronuntia si a acumula vocabular. Poti fi chiar profesor/tutor pentru alti incepatori, la limbile pe care le cunosti foarte bine.
Daca va intereseaza: http://www.livemocha.com/. Astept comentarii si alte sugestii ;)
luni, 19 octombrie 2009
La 5 ani si un pic la Universitate?!?
Sau poate mi se pare mie, subiectiva fiind datorita gradului de rudenie....
- plimbare prin Copou si fanfara militara - placut
- Universitate - sala pasilor pierduti si aula ("as vrea si eu sa merg la Facultatea asta")- dragut
- noile specii de dinozauri - grozav
- plimbare cu tramvaiul - suuuuuper.
Vrei la Paris?
E valabil pentru mine, dar uite m-a dezmortit ceva de dimineata, cand un prieten bun ma intreba (....evident nu direct ci printr-un link catre blogul lui - uff unde am ajuns cu modernizarea) daca vreau la Paris?
Normal ca vreau!!!! Oricand, in orice anotimp, mai ales cand nu e plin sezon turistic.
Deschid deci link-ul cu pricina si trecand peste informatiile despre concurs (trebuia sa fie si o conditionare la mijloc - daca va intereseaza vedeti aici), citesc si mi se aprind beculetele, ce-i drept mai greu asa de luni, si cam la a doua incercare: un site banipepost.com care iti da posibilitatea sa te inscrii si sa participi la tot felul de concursuri. Nu trebuie decat sa faci ce ar trebui sa faca orice blogger harnic si care se respecta: sa scrie!!!
Luati de vedeti si poate va platiti macar abonamentul de Internet sau.... poate vedeti Parisul! Sau lasati, mai bine ma duc eu aici :)
miercuri, 2 septembrie 2009
I remembered Leonard Cohen
Uite asa am dezgropat cu grija si am ascultat azi toata ziua Leonard Cohen. Mint, de fapt a fost mult mai putin, iar jumatate dintre melodii nici nu le-am ascultat "pen'ca" zuza mea tot avea ceva de povestit mai important decat orice...
Oricum a fost foarte bine ... in my secret life, ca si asa nu ajung niciodata la concerte.
P.S. As fi vrut sa si pun o piesa, dar nu ma lasa tehnica, ca nervii m-au lasat demult
marți, 1 septembrie 2009
Cum sa treci de un interviu cu un recrutor....slab
Ei bine, nu ma mai mir! Nu ai cum sa fii credibil cand foarte multi reprezentanti ai domeniului (nu dau cifre, pentru ca, spre deosebire de altii, n-am facut un studiu fundamentat in care sa masor pe un esantion reprezentativ gradul de multumire sau nemultumire cu privire la relatia cu impricinatii - sic) habar nu au ce si cum trebuie sa faca sau nici macar nu-si inteleg profesia.
Sa luam cazul simplu al recrutarii.
Aparent pare simplu: recrutorul, fie el parte din compania angajatoare fie reprezentand o terta parte specializata in recrutare, ar trebui (teoretic):
- sa inteleaga nevoia (ce cauta?),
- sa-si fixeze tintele (unde sa caute?),
- sa stabileasca modalitatea/instrumentele prin care face selectia (cum?),
iar in final sa ofere cei mai potriviti candidati pentru ca beneficiarul sa aleaga cu usurinta.
Foarte frumos! Doar ca ne cam scrantim picioarele la "ce?" (nici macar nu se inteleg nevoia sau cerintele) sau la cum?. Cu alte cuvinte, ne imaginam un portret robot al candidatului ideal ce nu are nici o legatura cu ceea ce vrea sau are nevoie beneficiarul sau o dam in bara artistic la modul in care intelegem sa "selectam" (ce pretios si puternic suna!!!). Ei aici se intampla ca recrutorul (foooooarte experimentat) sa te ia la intrebari despre ce si cum ai facut, clasicele "ce vrei sa faci in urmatorii 5 ani", "da-mi un exemplu in care...." s.a.m.d.
Aici se poate rupe filmul pentru ambele parti:
- candidatul considera intrebarile nerelevante pentru interviu pentru ca stie (in mod clar) mai multe despre specificul postului si considera ca nu are niciun sens sa stea de vorba cu cineva pe care nu da doi bani, iar
- recrutorul nu primeste raspunsul exact pe care il asteapta si pe care l-a gasit intr-o carte sau pe internet (pentru ca, na, s-a documentat). Si, surpriza, recrutarea esueaza, pentru ca cele doua parti nu s-au inteles si nu si-au potrivit tiparele.
Si, pentru ca sunt de parere, ca daca nu esti in stare sa recunosti un om bun si sa te stradui sa-l atragi sa lucreze pentru tine, atunci iti meriti soarta si n-ai decat sa lucrezi cu toti mediocrii obedienti si liniari; comentez doar pentru candidat: daca stii ce vrei sa obtii si iti cunosti interesul nu te bloca in a demonstra (cu aroganta indreptatita cateodata sau poate nu...) cine e cel mai destept in toata treaba asta, ci adopta o strategie de tipul "vrajeste albina ca sa ajungi la miere", respectiv, arata cu rabdare cat de multe stii si ce poti face fara a suna a lectie data unui copil tembel.
Cine stie, se poate intampla, sa dai peste o vulpe batrana care intr-adins face pe proasta!
In rest, Doamne ajuta sa ne curatam de pretentii fara fond si ifose gratuite, sa dam jos gulerul scrobit si pantofii care ne strang (ca sa nu zic vorba cu batul...) si, ceva mai relaxat, sa intelegem ca se poate sa ai o abordare win-win si in situatii de felul asta.
luni, 31 august 2009
S-a terminat vacanta...
miercuri, 24 iunie 2009
Den Brysomme Mannen (Turbulentul)
marți, 23 iunie 2009
Obiceiuri si superstitii de Sanziene (Dragaica)
Exista mai multe superstitii legate de Sanziene:
- Pentru ca doi tineri sa fie legati prin dragoste pentru toata viata, se spune ca trebuie sa se scalde in mare impreuna, in noaptea de Sanziene.
- Fetele care vor sa afle numele viitorului sot, in noapte de Sanziene trebuie sa faca urmatoarele: sa ia un vas cu gura larga, sa-l umple cu apa proaspata si sa picure in el 23 de picaturi de ceara de la o lumanare rosie. Pe marginea apei ceara se va aduna, iar fetele trebuie sa urmareasca sa vada ce initiale formeaza acestea, iar prima intiala formata va fi intiala viitorului lor sot.
- In noaptea de Sanziene, daca fetele nemaritate isi pun flori de sanziene sub perna se zice ca isi vor visa ursitul.
- In unele zone fetele isi faceau coronite din Sanziene pe care le lasau peste noapte in gradini sau in locuri curate. Daca dimineata gaseau coronitele pline de roua, era semn sigur de maritis in vara care incepea.
- In ziua de Sanziene fetele si femeile care poarta in par sau in san, cununa din flori de sanziene, devin mai atragatoare si dragastoase.
- Inainte de rasaritul soarelui, fetele si baietii merg in grajdurile unde sunt adapostite vitele si arunca inspre acestea cununi de flori de sanziene. Daca cununa se agata de coarnele unei vite tinere, inseamna ca ursitul tinerei sau tanarului va fi o persoana tanara, daca vita pe care va cadea cununa va fi una batrana, atunci ursitul sau ursita va fi in varsta. Daca vor cununa va cadea pe jos, vor ramane necasatoriti.
- In dimineata de Sanziene inainte de rasaritul soarelui, daca arunci o coronita din sanziene pe acoperisul casei si ea ramane acolo, atunci omul va trai mult si dimpotriva ca va muri repede, atunci cand coronita, aluneca spre marginea acoperisului sau cade de pe acoperis. In alte zone se spune ca atunci cand coronita ramane pe acoperis, e semn ca va fi in curand nunta.
- Daca vrei sa afli care iti va fi norocul la animale, in seara din ajunul sarbatorii agati cununi de Sanziene la coltul casei orientat catre rasarit si daca, a doua zi, in coronite sunt prinse par de la anumite animale, sau puf / pene de la pasari atunci anul va fi bun mai ales pentru acestea.
- Florile culese in ziua de Sanziene prinse in coronite sau legate in forma de cruce, sunt duse la biserica pentru a fi sfintite si sunt pastrate, apoi, pentru diverse practici magice.
- In noaptea de Sanziene (23 spre 24 iunie), femeile pornesc in plina noapte pentru a culege ierburi de leac si descantece. Multe din florile si ierburile care se culeg in aceasta zi, se duc la biserica, cu credinta ca vor fi sfintite si prin aceasta vor fi curatite de influentele negative ale Rusaliilor, zanele rele ale padurilor. Se spune ca numai astfel fel de ierburi si flori sunt bune de leac.
- Pentru a fi sanatosi si avea spor in munca, in acest moment de inceput al secerisului, oamenii se incing cu tulpini de cicoare.
- Pentru a fi placute feciorilor, fetele se spala pe cap, in aceasta zi cu fiertura de iarba mare. Pentru a scapa de boli, fetele si nevestele se scalda in ape curgatoare iar pentru a se umple de fertilitate, femeile se tavalesc dezbracate in roua, dimineata, inainte de rasaritul Soarelui.
- Pentru alungarea spiritelor malefice se aprind focuri in care se arunca substante puternic mirositoare, se buciuma si se striga in jurul focurilor.
Se mai spune ca cei care nu cred in ele, prin necredinta lor transforma Sanzienele care sunt zanele cele bune, in zane rele – Iele.
joi, 18 iunie 2009
I'm so stupid, Mr. President!
I'm stupid to believe that things will be much better in my country.
I'm stupid to believe that we, as people, will finally appreciate the real valuable individuals and not the fake ones.
I'm stupid to believe that the ones who lie and steal will be punished.
I'm stupid to believe that the people lacking of brutish cheek are really worthwhile.
I'm stupid to believe that if I learned and accepted to be treated like a nerd because of my constant first price during school years, it would finally mean something when I grow older.
I'm stupid to believe that if I know who Eliade or Cioran were and I can say what they wrote, I will be appreciated.
I'm stupid to believe that if I studied some history, it would help me understand the present through our past and fortunately, not repeat the same mistakes.
I'm stupid to believe that by applying common-sense and fairly treating the individuals around me, it will help people or businesses grow.
I'm so stupid to believe you can develop your career in the corporate world without ass-kissing your boss or backstabbing your colleagues.
I'm so stupid to believe in right and wrong, good or bad, family values and life principles.
That is what I've learned from you, Mr. President!
Signed: one stupid who believed in you
miercuri, 17 iunie 2009
Bookfest 2009
Intrarea este libera.
Spicuiesc din promotiile anuntate:
- Humanitas - „Cumperi 3, platesti 2”, în care vor intra colectiile „Raftul Denisei”, „Cartea de pe noptiera” si „Rasul lumii”. Aproximativ 50 de carti la 9.9 lei si 100 la jumatate de pret. Toate cartile vor avea o reducere de 10%.
- Editura All cu o oferta de 400 de titluri, cu reduceri intre 15 si 60%.
- Curtea Veche Publishing- reduceri tot intre 15 si 50%.
- Cartea Romaneasca - orice carte prezenta la stand va beneficia de o reducere de 20% din preţul initial, iar alte 50 de titluri vor avea pretul special de 9,99 lei.
- Nemira - reducerile incep la 20% pana la 50%.
- Oferta de buy-back la Editura Tritonic s.a.m.d.
Rao si Polirom nu au anuntat nicio reducere.
P.S. Eugenia Voda lanseaza pe DVD "Profesionistii" (doar 5 editii ale emisiunii). Merita vazut!!! (lansare - joi, ora 18.00)
marți, 16 iunie 2009
luni, 15 iunie 2009
Despre cum sa-ti scrii CV-ul
Dar, pare-se ca nici asa, foarte multi (am citit niste CV-uri catastrofa de curand) nu reusesc sa puna cap la cap, intr-o forma cat de cat structurata, ce au facut din punct de vedere profesional.
1. Incepi si strangi sau notezi orice informatie care ti se pare importanta despre tine: diplome, cursuri, proiecte la care ai participat, rezultate tangibile pe care le-ai obtinut (ex. daca ai facut un site, scrie adresa; daca ai implementat vreun sistem, noteaza in ce a constat implicarea ta si cum s-a finalizata; daca ai facut o operatie deosebita - asta e pentru prietena mea ;), scrie despre ce e vorba).
Le poti scrie dupa cum vrei tu, ordinea e aleatorie si rectific, scrie orice informatie, pentru a evita eliminarea lucrurilor importante pentru ca nu ti se par relevante. (tie ti se par nesemnificative, dar pot conta pentru cel care citeste CV-ul)
2. Alege un format de CV (le gasesti cam peste tot pe internet) cu care sa te simti confortabil, incepe cu unul mai simplu, daca esti la primul CV. Poti incerca modelul european - il gasesti aici (are inclusiv explicatii de completare). Daca angajatorul nu cere neaparat formatul acesta, creaza-ti tu un format in care sa pastrezi totusi rubricile esentiale (experienta, educatie, date personale, abilitati si competente specifice).
3. Fill in the blanks! Acum introdu cu grija datele despre tine in formatul ales. Aici sunt mai multe lucruri de spus:
- Daca experienta nu este punctul tau forte, schimba ordinea si pune accentul pe studii, stagii de pregatire, etc si viceversa.
- Cand trebuie sa faci referire la experienta, scrie propozitii scurte si concise privind principalele responsabilitati.
- Daca ai motive sa te lauzi, scrie la finalul fiecarui post, principalele realizari (de ex. cresterea vanzarilor cu x%, angajarea si pregatirea a y specialisti/tineri manageri etc., implementarea sistemului z in timpul prezionat si bugetul stabilit).
- Noteaza si cursurile, conferintele si workshopurile la care ai participat (fara sa spui neaparat unde s-au desfasurat!!!! - daca citeste cineva "curs de customer service la Hotel International din Sinaia" va intelege exact ce ai retinut din cursul respectiv). Relevante sunt tema cursului, organizatorul/trainerul daca este unul cunoscut si data desfasurarii.
- La abilitati, fii cat mai realist si corect in apreciere. Daca vei cosmetiza exagerat, se va interpreta ca minciuna si vei avea de pierdut.
4. Detaliile fac diferenta!
Dupa ce ai scris tot ce aveai de scris despre tine, verifica!
- CV-ul nu trebuie sa fie foarte lung (2 pagini este mai mult decat suficient, asa ca daca ai mai mult, taie).
- CV-ul trebuie sa fie relevant pentru postul pentru care aplici si pentru compania la care vrei sa lucrezi (sintetizeaza si pune accentul pe lucrurile care au legatura cu aplicatia ta si scade ponderea experientelor nerelevante, gandeste-te la ce ar trezi interesul celui care citeste CV si puncteaza). Ei bine da, trebuie sa-ti verifici si sa-ti adaptezi CV-ul de fiecare data cand il trimiti in lume!
- CV-ul trebuie scris corect. (daca nici macar nu ai verificat eventualele greseli de scriere sau gramaticale, spelling daca e intr-o limba straina, cum te va crede cineva ca esti o persoana atenta la detalii, minutioasa sau organizata?!?).
- Daca nu esti constrans de un format anume, personalizeaza-ti CV-ul (estetica este esentiala daca lucrezi in marketing, advertising etc).
- Primele paragrafe trebuie sa fie impecabile si sa spuna ceva despre tine, asa ca verifica de mai multe ori ce si cum ai scris. (aici ai sansa sa atragi atentia). Poti adauga o sinteza a expertizei tale (expertise en pilotage des projets divers; developement, animation et gestion des programmes de formation) sau principalele calitati (excellent communicator, multitasking ability, stress resistant, solution oriented).
5. Citeste si da mai departe! Roaga-ti prietenii sa citeasca CV-ul si sa-si spuna parerea. Iti pot scapa lucruri si cel mai bine te poti vedea prin ochii lor!
Hai ca am povestit destul. Succes in redactare si continuam cu scrisoarea de intentie!
Daca mi-a scapat ceva (e foarte posibil), feel free to comment!
sâmbătă, 13 iunie 2009
File de jurnal....
Ciudat...., liniste si neliniste la un loc. Vreau sa descopar mai multe, trebuie doar sa gasesc calea, cifrul si... echilibrul. Voi vedea cum, inca nu am raspunsul. S-ar putea sa nu-mi placa compromisul. S-a mai intamplat. L-am acceptat intr-un final. Voi vedea. Pana atunci sper...
Suna telefonul. Lacrimi. Am inchis cartea. Mai departe...."
miercuri, 10 iunie 2009
Serbare de pitici
Se stie ca serbarea "de vara" (zice piticul) este momentul de glorie al parintilor/bunicilor (care abia asteapta sa se laude cu cat de bine recita/ canta/ danseaza odrasla) si poate mai putin al copilului, care abia asteptand vacanta, repeta la nesfarsit poezioara si cantecele de la serbare. Cel putin, asa am senzatia...
Insa, nu pot depasi emotia mamicii care isi vede odrasla pe scena, asa ca zic: "Ce frumos a fost la serbare!" Si ... ce mandra am fost de piticul meu!!!
Nu pentru ca zis perfect (modestamente) poezia in engleza sau pentru ca a cantat corect cantecele in germana (sic), ci pentru ca l-am vazut dansand ... vals lent cu draga lui colega de banca, iar poza de final, cu fata standu-i pe genunchi, m-a zapacit suficient incat, ocupata sa-mi ascund lacrima din coltul ochiului, am ratat poza.
Tot ce mai pot spune este: ce-a crescut baiatul mamei!!!
marți, 9 iunie 2009
"Nomen est omen" ?
Vechii greci credeau ca numele are puterea de a ne influenta destinul si foloseau ca metoda de predictie analiza primei litere a prenumelui. Romanii, mai tarziu, au preluat aceasta practica, avand credinta ca numele poate influenta soarta.
Se zice ca prima litera a prenumelui uzual (cel cu care ni se adreseaza zilnic rudele, prietenii, colegii), poate spune foarte multe despre temperamentul nostru si felul in care reactionam. Tind sa raspunda:
- fizic - cei ale caror prenume incep cu D, E, F, M, N, O, V, W, X
- mental - cei ale caror prenume incep cu A, H, J, Q, S, Z
- emotional - cei ale caror prenume incep cu B, C, K, L, T, U
- intuitiv - cei ale caror prenume incep cu G, I, P, R sau Y
Daca numele contine un numar par de vocale, imperfectiunile fizice tind sa se manifeste pe partea stanga a corpului, in timp ce un numar impar de vocale conduce la imperfectiuni pe partea dreapta. (Asta-i buna!!!)
Prima vocala din nume da indicii cu privire la reactiile instinctive pe care le avem in fata surprizelor, a schimbarilor neasteptate.
A - poate raspunde iritat sau agresiv, tinzand sa respinga ceea ce vine din exterior.
E - primeste foarte bine noul, ba mai mult, atunci cand se plictiseste tinde sa-l provoace.
I - reactioneaza intuitiv, dar cam ilogic si subiectiv, cu posibile regrete ulterioare.
O - reactioneaza lent, este greu de scos din ale sale si cauta sa-si controleze foarte bine emotiile.(hmmm)
U - raspunde cu pasiune, poate un pic teatral, si adesea diferit de cum te-ai astepta.
Daca numele tau incepe cu A, atunci esti ambitios si curajos, o persoana puternica, activa, cu mentalitate de invingator si care nu se da batuta in fata sortii. Esti creativ, iubesti viata si natura. Dar....., esti impulsiv, agresiv, incapatanat si egoist. Uneori, mai pot aparea scepticismul, aroganta si critica.
Deja nu mai recunosc personajele, asa ca ma opresc aici. Daca va intereseaza, va transmit si restul la cerere.
vineri, 5 iunie 2009
Obiceiuri si superstitii de Rusalii
E bine sa ai la tine trei fire de usturoi, in san sau la brau. Femeile duc la biserica frunze de nuc si de tei si le pun apoi la stresinile caselor sau la icoane. De la Duminica Rusaliilor, timp de noua saptamani, nu se mai culeg ierburi de leac.
joi, 4 iunie 2009
Mostra de interviu!?!?
miercuri, 3 iunie 2009
Office hookups on the rise!!!!!
La pescuit
N-am inteles, pana de curand, care e placerea pescarilor amatori ?!? Stau la capatul unui bat si se uita fix la chestia aia care ramane deasupra apei (pluta); daca nu prind peste, dau vina pe vant, caldura, loc, lipsa momelii potrivite care tocmai tie iti lipseste (ba cu vermusi-alb, rosu sau galben, rama, mamaliga, patratica, cocolos...si am uitat restul).
Atunci cand nu prinzi nici macar o coada de peste, cel de pe balta iti spune: "pai trebuia sa veniti de dimineata...", "v-am spus sa mergeti dincolo de jumatatea baltii...", uitati pe cei de acolo, le-a mers cu cocolos" si uite asa ti-a luat banii, da placerea pescuitului a ramas.
"Dar macar balta e frumoasa...." zici cu jind uitandu-te la vecinu' cum scoate la un sfert de ora cate unu mic, da macar scoate ceva......
E frumos intr-adevar la pescuit. Cred ca m-as descurca si fara lanseta, undita si momeli. Imi iau patura, umbrela de soare, pantalonii scurti, o carte faina si....."trai nineaca". Peste gasim si la pescarie!
marți, 2 iunie 2009
Hai sa te evaluez putin...
luni, 1 iunie 2009
Pot sa scriu in CV ca stiu interlingua?
Ca rezultat a aparut limba numită acum Interlingua. Gramatica sa a fost simplificata la maxim, pentru ca toti europenii sau americanii instruiti să poată întelege la prima vedere orice text tehnic sau stiintific, scris în Interlingua." (source: wikipedia)
"De maine nu mai veniti la munca!" "Da? Bine.."
miercuri, 27 mai 2009
Film printre picaturi - Entre les murs
Mi-am dat seama deopotriva ce delicat le e sufletul si cata responsabilitate au cei care-i formeaza (fie ei parinti sau profesori), cat de mult conteaza ce spui si cum spui copiilor. Mi s-a facut teama, totodata, ca parinte, de ce se intampla acum in scoala si mi-am pus intrebarea daca dascalii de acum mai pot ajunge la copii trecand de barierele normale diferentei de varsta, pentru a descoperi "comoara" din fiecare, pentru a-i incuraja sa creasca, sa se dezvaluie.
Pe scurt, filmul arata cum se deruleaza un an scolar pentru un prof-diriginte si clasa lui intr-un liceu dintr-o suburbie a Parisului. As mai povesti, dar e posibil sa nu pot transmite exact din frumusetea filmului, asa ca mai bine il vedeti voi.
Mi-a placut povestea si personajele ce o creeaza, chiar daca, pe alocuri, mi-ar fi trebuit un translator pentru jargonul frantuzesc. As spune ca e un film ce trebuie vazut in primul rand de profesorii care nu-si mai gasesc motivatia profesiunii pe care si-au ales-o.
marți, 26 mai 2009
Un pic de teatru...
Pe drumuri de munte...pe Valea Moasei
miercuri, 20 mai 2009
Fum, oglinzi si masti la interviu
Dezbaterile au inceput: Spui ce vrea recrutorul sa auda? Spui exact ce gandesti? Ocolesti raspunsul sau dai un raspuns diplomatic pe care l-ai citit pe internet ?
De mult timp explic oamenilor (intervievati sau intervievatori) ca e suficient sa dai un search pe internet si gasesti intrebarile de interviu si raspunsurile la ele: de ex. la ultima intrebare poti raspunde cu “In compania Dvs., care este parcursul de cariera normal pentru o persoana cu experienta mea?” si ai trimis mingea inapoi sau “Intentionez sa devin un angajat performant intr-o companie de prestigiu ca a Dvs. Planuiesc sa-mi dezvolt competentele, sa preiau noi responsabilitati si sa aduc valoare adaugata companiei pentru care lucrez”. Wow, i-am convins, nu-i asa? Da, da, cu siguranta.
In topul non-preferintelor mele de raspunsuri la interviu sunt aceste bla-bla-uri care nu spun nimic, dar in acelasi timp pot spune totul despre candidat ca persoana: ca e fals. Si pentru ca nu poti controla intrebarile stupide si foarte previzibile ale celor mai multi dintre recrutori, zic, fii sincer, spune-le exact ce vrei; nu ai niciun plan deocamdata, foarte bine, recunoaste! si explica de ce nu-ti faci unul, ca poate ai chiar dreptate. Daca dai un raspuns gasit pe internet, macar vezi inainte daca ti se potriveste! Daca nu, risti sa ajungi intr-un post care nu te reprezinta, intr-o organizatie care nu te poate asimila (si nici tu nu te poti adapta in ea) si din care vei fi aruncat afara. La ce bun? Pierzi vremea si iti consumi neuronii, doar pentru ca la interviu ai vrut sa pari altfel decat esti de fapt. “Pai asa nu ma mai angajez niciodata”. Ai dreptate, nu te vei angaja in locuri care nu ti se potrivesc si unde oricum vei lucra frustrat.
Concluzii: Un bun recrutor va “mirosi” imediat falsul din raspunsurile pe care le dai, asa ca raspunde cat mai aproape de cum esti tu cu adevarat, da exemple care sa-ti puna in valoare calitatile (alea pe care le ai) si fa legatura cu postul sau compania pentru care candidezi. Daca nu te deranjeaza compromisurile, n-ai decat sa cosmetizezi la maxim imaginea (faimoasa perdea de fum), doar ca risti sa-ti pierzi in timp identitatea iar viata dupa masti poate deveni foarte obositoare.
Romanii nostri la Un certain regard
Toate nominalizarile de la Un certain regard le vedeti la http://www.festival-cannes.fr/en/archives/unCertainRegard.html. Le tinem pumnii :)
marți, 19 mai 2009
"Manager roman caut subordonati ascultatori si competenti"
Ce ne zice horoscopul
vineri, 15 mai 2009
Din categoria "gradina mea de vara" e in balcon....
Cannes 2009
Pana atunci recomandari, pronosticuri?
joi, 14 mai 2009
Unde trimit cei 2%?
miercuri, 13 mai 2009
We are the choices that we make!
Intrebarea la care ma gandeam ca poate ar fi cazul sa ne-o punem este daca gasim cu adevarat satisfactie in ce facem zi de zi, suntem multumiti cu adevarat de ceea ce realizam si putem spune, la sfarsitul zilei: “a fost bine, sunt ok cu mine si cu ce am facut astazi!”
Daca da, e minunat, continuam si punem "cu zambetul pe buze" urmatoarea caramida din viata noastra.
Daca nu, ce ne impiedica oare sa schimbam lucrurile? Sa spunem stop, pot si vreau sa fac altceva in viata mea.... Comoditatea, neputinta, nestiinta sau alegerile pe care le-am facut la un moment dat si care ne incorseteaza?
“We are the choices that we make!”
Ce-mi place zicerea asta! Oricat de cliseu ar parea, este atat de adevarat. Nu te obliga nimeni sa faci ce nu iti place, sa muncesti la ceva care nu-ti ofera nicio satisfactie. Bariera aceasta a fost mereu doar in mintea ta. Dar alegerile pe care le facem la un moment dat ne formeaza, ne influenteaza, ne schimba si trebuie sa traiesti apoi asa.
Nu spune nimeni ca ar fi usor sa schimbi, dar cu cat te incapatanezi si te impotrivesti mai mult alegerilor pe care le-ai face in mod natural, dar nu le faci pentru ca nu esti “lasat”, pentru ca ai obligatii, pentru ca nu ar da bine, cu atat iti va fi din ce in ce mai greu mai tarziu sa te bucuri.
Nu sfatuiesc pe nimeni sa-si dea peste cap viata sau o cariera construita cu sacrificii intr-un domeniu care nu-i place, doar pentru ca asa suna bine si nonconformist. Zic altceva: fa acum un lucru marunt pe care ti l-ai dorit foarte mult, dar l-ai tot amanat din varii motive.
Te-ai simtit ok? Gandeste-te atunci cum ar fi sa treci la lucrurile care te intereseaza cu adevarat in viata! Merita oare sa incerci?
marți, 12 mai 2009
Expozitie fotografie
A fi sau a deveni "leader"
Si uite cum m-am trezit intrebandu-ma cat adevar este aici? Si atunci de ce mai facem cursuri de leadership? Ca sa aflam teoria la ceva ce nu putem dobandi sau nu suntem in stare sa aplicam?....
My first hello!
Mersi pentru idee (stii tu cine esti ;))!
Enjoy!