marți, 15 decembrie 2015

Curajul de a spune si de a face

Ai o multime de lucruri de spus, dar ideile parca nu au suficienta forta pentru a depasi cenzura proprie si a se face auzite.

De cele mai multe ori, verbalizarea este grea, nu stii daca este momentul potrivit, cum sa spui lucrurile pe care ti-ai dori sa le transmiti, cum sa cresti impactul celor spuse de tine, ti se pare ca nu este suficient de valoros. Si eziti, si astepti momentul/momentele potrivite si..... ratezi oportunitatea.

Am intalnit oameni exceptionali dar timizi, oameni care prefera sa-si pastreze ideile bune pentru ei, pentru ca nu au curajul de a le expune sau sunt prea critici si isi cenzureaza foarte mult creativitatea si  validitatea propriei opinii.

Depasirea acestor blocaje poate dezvalui abilitati pe care nu le-ai banuit si te poate ajuta sa "infloresti". Unde erai ascuns/a pana acum? Lasa la o parte justificarile de tipul: "am incercat, dar nimeni nu ma baga in seama", "asa am fost educat/a sa nu ies prea mult in evidenta", "ma blocheaza stilul in care se desfasoara discutiile", "daca nu simt ca sunt sustinut, renunt si imi spun ca nu se merita". Totul se intampla de cele mai multe ori in mintea noastra, asa ca fa-ti curajul de a spune.

Poti participa la antrenamentul de a spune lucrurile potrivite in cele mai bune momente in fiecare zi, dar cum?

Incepe prin a exersa intr-un mediu pe care il consideri sigur: vorbeste cu oameni apropiati in care ai incredere, povesteste, cere feedback, spune-le dinainte ca esti inca in faza de "antrenament".

Formuleaza-ti dinainte ideile in mai multe moduri, gandindu-te intotdeauna la cine trebuie sa ajunga mesajul - suntem diferiti si ne impresioneaza sau ating lucruri diferite.

Observa ce stil prefera, ce ton, ce abordare are in comunicare persoana/persoanele cu care vorbesti - impactul creste daca "vorbesti pe limba fiecaruia", fii natural si autentic!

Incearca sa descoperi care este contextul cel mai potrivit in care sa iti "vinzi" ideile si foloseste-te de momentul in care celalalt este in dispozitie de a asculta - daca esti pe fuga, te gandesti sau te preocupa altceva, daca esti intrerupt sau ai parte de o prezentare prea complicata, nici tu nu vei avea disponibilitatea de a asculta.

Indrazneste sa faci primul pas, si apoi urmatorul si urmatorul.... Exploreaza!
Persevereaza si vei descoperi lucruri, contexte, situatii in care nici macar nu iti imaginai ca vei face fata, tu, cel/cea de ieri.

Te vei (re)descoperi!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu