marți, 12 ianuarie 2016

Critica sau feedback?

Indiferent daca te gandesti la viata profesionala sau cea personala, exprimarea opiniei fata de ce spune sau face o alta persoana poate fi considerata parte din rutina zilnica.

De cele mai multe ori in schimb reactiile se revarsa pur si simplu, in mod abrut, direct, agresiv, sarcastic, bland sau atat de subtil incat cel vizat nici macar nu intelege substratul observatiei primite. Gama modalitatilor de a acorda feedback este variata si reactiile starnite sunt si ele diverse, de foarte multe ori neintelese ("de ce nu pricepe?", "am fost foarte explicit", "ce nu este clar?", "nu este evident?!?", "de ce nu schimba nimic, chiar daca i-am spus de atatea ori?").

Nu suntem construiti la fel, nu intelegem lucrurile la fel de rapid, nu avem aceeasi capacitate de a citi pe cel din fata si de a ne adapta rapid la situatiile cu care ne confruntam zilnic. Ca atunci cand vrei sa plantezi un pui de stejar si nu intelegi de ce nu isi prinde radacinile pe o plaja insorita, asa este si cu oamenii: semintele din care ar putea inmuguri schimbarea la care te astepti trebuie sa gaseasca terenul potrivit, anotimpul in care sa dea cele mai bune roade, temperatura optima care sa-i asigure cresterea ..... si lista poate sa continue.  Ai rabdare/timp/resurse sa vezi daca toate conditiile sunt indeplinite?

Cand nu luam in calcul toate circumstantele si nici perspectiva celuilalt, riscul este ca ceea ce noi credeam a fi un feedback valoros sa fie primit ca o critica, intr-o maniera care poate bloca intelegerea si rezultatul sa fie contrar a ceea ce ne-am propus. Si apoi: "credeam ca asa e cel mai bine", "sunt realist", "nu sunt genul care sa cocoloseasca" etc.

Minunat, dar ce ai obtinut? Respingere, blocaj, confuzie, drame, nervi, reactii neasteptate. Ridici din umeri si zici: "nu este problema mea, celalalt are o problema". Unde e rezultatul bun pe care il doreai atunci cand ai pornit demersul?

Gandeste-te atunci o secunda in plus inainte de a judeca/taxa/sanctiona niste persoane care nu pot/vor sa se schimbe atunci cand consideri tu ca este cel mai potrivit si mai ales ca urmare a "feedback-ului direct" pe care l-ai oferit. Cat de bun esti in a-i dezvolta sau inspira pe cei din jurul tau se reflecta exact in rezultatele pe care le obtii, in sclipirea pe care reusesti sa o starnesti si sa o mentii la cei din jurul tau, in cate "nave" lansezi la apa si reusesc sa cucereasca alte tarmuri, fara tine alaturi :).

Fii inspirat! Bring light!






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu