miercuri, 20 mai 2009

Fum, oglinzi si masti la interviu

Subiect lansat intr-o discutie intre prieteni in cautarea unui job: ce spun la interviu ca sa dau bine si sa am mai multe sanse? cum raspund la intrebarile standard (si obsolete!!!!!, parerea mea) de tipul “unde va vedeti peste 5 ani?”

Dezbaterile au inceput: Spui ce vrea recrutorul sa auda? Spui exact ce gandesti? Ocolesti raspunsul sau dai un raspuns diplomatic pe care l-ai citit pe internet ?

De mult timp explic oamenilor (intervievati sau intervievatori) ca e suficient sa dai un search pe internet si gasesti intrebarile de interviu si raspunsurile la ele: de ex. la ultima intrebare poti raspunde cu “In compania Dvs., care este parcursul de cariera normal pentru o persoana cu experienta mea?” si ai trimis mingea inapoi sau “Intentionez sa devin un angajat performant intr-o companie de prestigiu ca a Dvs. Planuiesc sa-mi dezvolt competentele, sa preiau noi responsabilitati si sa aduc valoare adaugata companiei pentru care lucrez”. Wow, i-am convins, nu-i asa? Da, da, cu siguranta.

In topul non-preferintelor mele de raspunsuri la interviu sunt aceste bla-bla-uri care nu spun nimic, dar in acelasi timp pot spune totul despre candidat ca persoana: ca e fals. Si pentru ca nu poti controla intrebarile stupide si foarte previzibile ale celor mai multi dintre recrutori, zic, fii sincer, spune-le exact ce vrei; nu ai niciun plan deocamdata, foarte bine, recunoaste! si explica de ce nu-ti faci unul, ca poate ai chiar dreptate. Daca dai un raspuns gasit pe internet, macar vezi inainte daca ti se potriveste! Daca nu, risti sa ajungi intr-un post care nu te reprezinta, intr-o organizatie care nu te poate asimila (si nici tu nu te poti adapta in ea) si din care vei fi aruncat afara. La ce bun? Pierzi vremea si iti consumi neuronii, doar pentru ca la interviu ai vrut sa pari altfel decat esti de fapt. “Pai asa nu ma mai angajez niciodata”. Ai dreptate, nu te vei angaja in locuri care nu ti se potrivesc si unde oricum vei lucra frustrat.

Concluzii: Un bun recrutor va “mirosi” imediat falsul din raspunsurile pe care le dai, asa ca raspunde cat mai aproape de cum esti tu cu adevarat, da exemple care sa-ti puna in valoare calitatile (alea pe care le ai) si fa legatura cu postul sau compania pentru care candidezi. Daca nu te deranjeaza compromisurile, n-ai decat sa cosmetizezi la maxim imaginea (faimoasa perdea de fum), doar ca risti sa-ti pierzi in timp identitatea iar viata dupa masti poate deveni foarte obositoare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu