marți, 19 mai 2009

"Manager roman caut subordonati ascultatori si competenti"


Cica suntem in criza. De care? E la libera alegere, dar avem o scuza universal valabila pentru tot ce nu iese bine, pentru tot ce nu putem face si pentru starea de irascibiliate continua care ne inconjoara.

Cu nu mai putin de un an in urma, era asa o penurie de "oameni buni" pe care sa-i angajezi, vroiau prea multi bani si aduceau prea putina valoare adaugata. Marii directori se plangeau ca au crestere prea mare, proiecte multe si oameni prea putini care sa le gestioneze. Iaca (sic) ca acum trecem la cost killing (nici macar cutting nu mai e de actualitate si suficient de puternic), nu tu team building (a se citi "distractie si beutura"), nu tu prime/bonusuri, nu tu relaxare in timpul serviciului (a se citi "stam pe messanger" sau "rupem netu", pauza de masa de 2 ore).

Poi si cum face fata managerul roman situatiei? Intai reflecteaza sprijinit in pix (nu in bat ca in imagine) si gaseste explicatii bineinteles. Unde? Ati ghicit: in criza. Cum reduce bugetul: isi micsoreaza salariul deja maricel sau isi micsoreaza echipa? Iarasi ati ghicit: concediaza. Renunta la bonusuri sau calatorii la business class? Nici vorba: renunta la cursurile pentru angajati; induction-ul in companie pentru cei putini care mai vin se face intr-o sala de sedinte in picioare sau afara la tigara; alte beneficii (pentru echipa) care erau in plan nu se mai pot introduce pentru ca este incerta deductibilitatea...

Si ce declara managerul roman: "e o buna ocazie sa alegem pe cei cu adevarati valorosi, sa-i motivam pe angajatii buni si sa-i responsabilizam pe cei mai putin buni". Foarte corect ca asa zice si teoria, doar ca nu ne impiedica nimic sa o facem si inainte. "In aceasta perioada, angajatul este mai atent, mai constiincios, da randament mai mare". I-auzi tu, cum am devenit mai competenti si mai eficienti in cateva luni, mai atenti si mai responsabili (adica nu-i mai raspundem in doi peri sefului, mai usor cu telefoanele la prieteni si "plimbatul" pe internet in timpul programului, ca de produs, sigur nu produce mai mult decat inainte). Care training, workshop-uri si MBA-uri in strainatate? Asta da Return On Investment. O criza mica la cateva luni, "morcovul" promovat cum trebuie prin canalele potrivite si sa vezi atunci rezultate!!!!

2 comentarii:

  1. Care este legatura intre ce se intampla in Romania si HR sau Management? ....poza spune totul :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Ehehe legaturi exista, dar nu sunt cele mai fericite, se scurt-circuiteaza pe parcurs..... Eu totusi mai sper ca poate cei putini care mai inteleg sa faca ceva, sa reactioneze. Ori sunt inconstienta ori sunt mult prea optimista....

    RăspundețiȘtergere