vineri, 5 iunie 2009

Obiceiuri si superstitii de Rusalii

Duminica sunt Rusaliile. Si pentru ca e bine sa fii informat si mai ales pentru ca vroiam sa inteleg de ce avem "liber de la stapanire", m-am apucat de studiat.

Suprapusa peste sarbatoarea crestina a pogorarii Sfantului Duh (nasterea Bisericii Crestine), Rusaliile sunt o straveche sarbatoare preluata din mitologia romana (Rosalia, Sarbatoarea Trandafirilor, era o zi inchinata cultului mortilor, se aduceau ofrande: alimente si trandafiri pentru imbunarea sufletelor celor disparuti).

La noi la romani, Rosalia s-a transformat, suferind influente ale cultului solar si ale miturilor autohtone, iar cele noua zile de Rosalii au fost personificate sub forma unor fapturi fantastice tinere, frumoase, capricioase si razbunatoare. Rusalcele sunt sufletele fetelor moarte de tinere si fiicele lui Rusalim Imparat. Asemenea Ielelor, cu care sunt deseori confundate, danseaza foarte frumos in aer sau pe pamant, noaptea, asezate in cerc, dar daca sunt zarite de un muritor sau daca, din greseala cineva calca pe locul pe care au dansat, acesta se imbolnaveste foarte grav de o boala numita, popular, "luat de Rusalii".

De Rusalii, oamenii ar trebui sa poarte pelin la brau sau in san, pentru a fi feriti de mania lor. In Duminica Rusaliilor nu e bine sa te urci in arbori sau in locuri inalte si nici sa calatoresti departe de casa. La poarta si in casa se pun flori, frunze de tei sau de nuc. In ziua aceasta sa nu se certe nimeni, caci e luat de Iele sau de Rusalii.
E bine sa ai la tine trei fire de usturoi, in san sau la brau. Femeile duc la biserica frunze de nuc si de tei si le pun apoi la stresinile caselor sau la icoane. De la Duminica Rusaliilor, timp de noua saptamani, nu se mai culeg ierburi de leac.

Un obicei unic in tara de Rusalii, in localitatea clujeana Batin este “impanatul boului“ si consta intr-o procesiune care se desfasoara pe ulitele satului, personajul principal fiind un bou impodobit cu ghirlande de flori. In fata parohiei, preotul satului il sfinteste, apoi da de baut participantilor. Boul este, la un moment dat, eliberat si, conform traditiei, o fecioara “il stapaneste“, apoi face de trei ori cu el ocolul unei mese, in incurajarile asistentei. Potrivit datinii, fata se va marita intr-un an. Satenii de pe Valea Gurghiului (judetul Mures) sarbatoresc in fiecare an, dupa Rusalii, obiceiul numit “udatul nevestelor“. Conform traditiei, numai femeile care vor fi udate vor fi mai sanatoase si mai frumoase. Tot de Rusalii, in satul Sona (Brasov), ceata tinerilor ii colinda pe batrani.

In Saptamana Rusaliilor, ce incepe in Duminica Rusaliilor, nu se munceste deloc (Yeeeee, asta era), caci atunci ele zboara prin vazduh, canta si joaca pe la raspantii, prin poieni, pe la fantini, pe la cruci si biserici parasite, iar pe cine lucreaza il schilodesc, scotandu-i ochii, asurzindu-l sau innebunindu-l (acum ati inteles de ce nu trebuie sa muncim?!?!).
Noroc cu jocul Calusarilor care ar trebui sa ne apere de Rusalii!

Si asta nu e tot, pentru ca exista si Sambata de dinaintea Rusaliilor (sau Mosii de vara). Si atunci avem o multime de superstitii: nu trebuie sa dormi afara (daca dormi in cort e bine oare?) , nu e bine sa torci si sa calci, nu se arunca laturile si nici nu se matura. Daca vrei sa te aperi de furturi si pierderi, din primul fel gatit in aceasta zi, trebuie sa dai de pomana, se da de pomana ceapa si usturoi verde ca sa-ti rodeasca gradina, iar daca scoti apa din fantana, lasa un banut-plata pentru apa mortilor.

Deja am obosit. Mai bine stau cuminte si nu fac mare lucru zilele astea....

5 comentarii: